Onko aurinkopaneelien hankinta kannattavaa?

Aurinkopaneelien hyötysuhde on parantunut huomattavasti viime vuosien aikana ja niiden suosio on ollut kovassa kasvussa.

Mutta onko niihin sijoittaminen kannattavaa?

Tämä on yleinen kysymys kiinteistön omistajien keskuudessa, jotka harkitsevat investoimista aurinkopaneeleihin. Lyhyt vastaus on, että aurinkoenergia voi olla erittäin kannattavaa useista tekijöistä riippuen. 

Tässä artikkelissa tutkimme aurinkoenergian kannattavuutta ja mitä asunnonomistajien tulisi ottaa huomioon ennen investointia.

  1. Aurinkopaneelien hinta

Ensimmäinen tekijä aurinkoenergian kannattavuutta arvioitaessa on itse paneelien hinta. Aurinkopaneelit koostuvat aurinkokennoista, jotka keräävät hyvin talteen auringon säteilyn myös talvella ja muuttavat sen sähköksi. 

Aurinkoenergia on ilmaista, joten ainoa siihen liittyvä kustannus on alkuasennus. Kennojen hinta on laskenut merkittävästi viime vuosina, mikä tekee aurinkopaneeleista edullisempia kuin koskaan ennen. 

Aurinkopaneelien hintaan vaikuttaa kuitenkin järjestelmän koko ja asennuksen monimutkaisuus. Voimalan käyttöikä on kuitenkin n.25–30 vuotta ja takaisinmaksuaika usein vain noin 8–12 vuotta. Eli se tuottaa ilmaista sähköä pitkään sen jälkeen, kun investointi on maksanut itsensä takaisin

  1. Kustannussäästöt

Seuraava tekijä on aurinkopaneelien tarjoamat kustannussäästöt. Nykyaikainen ja laadukas aurinkopaneelijärjestelmä on hyvä sijoitus ja siitä on hyötyä pitkäksi aikaa. 

Aurinoenergia on vain täydentävä energiamuoto, mutta sillä on monia etuja. Se on huoltovarma, pitkäikäinen ja ekologinen. 

Tuottamalla omaa sähköä pienennät merkittävästi sähkölaskujasi, esimerkiksi omakotitalossa voit säästää jopa 20-30% sähkökustannuksissa. 

Olet myös omavaraisempi silloin jos sähkön siirtohinnat nousevat. Tämä johtaa merkittäviin kustannussäästöihin ajan myötä, jolloin aurinkoenergiasta tulee kannattava investointi. 

  1. Ympäristöedut

Yksi huomioitava tekijä on myös aurinkoenergian kannattavuutta arvioitaessa ovat ympäristöhyödyt. Aurinkoenergia on puhdas, uusiutuva energianlähde, joka ei tuota päästöjä. 

Investoimalla aurinkopaneeleihin voit vähentää merkittävästi hiilijalanjälkeä ja edistää puhtaampaa ja terveellisempää ympäristöä.

  1. Pitkän aikavälin sijoitus

Aurinkoenergia on pitkän tähtäimen investointi, ja kiinteistön omistajien kannattaakin ottaa huomioon pitkän aikavälin hyödyt aurinkopaneelien kannattavuutta arvioidessaan. 

Tehotakuu aurinkopaneeleissa on jopa 30 vuotta ja senkin jälkeen tuottavuus on vähintään 80 %. Aurinkoenergiaa käytetään samalla, kun sitä kerätään ja jos energiaa saadaan yli oman tarpeen, voidaan loput myydä sähköverkkoon. Se myös tuottaa kymmeniä vuosia ja vuoden aikana jopa 5-15% järjestelmään investoidusta summasta.

Kannattavuuteen vaikuttavat tekijät:

On olemassa siis useita tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa aurinkoenergian kannattavuuteen, mukaan lukien:

  1. Sijainti: Kotiin tuleva auringonvalon määrä vaikuttaa aurinkopaneelien tuottaman sähkön määrään. Suomessa kesällä aurinko paistaa pitkään ja alkuvuodesta aurinkopaneeleiden tuottoa kasvattaa viileä ilmasto, sillä kylmä aurinkopaneeli tuottaa lämmintä paneelia tehokkaammin.
  1. Järjestelmän koko: Myös aurinkopaneelijärjestelmän koko vaikuttaa kannattavuuteen. Suuremmat järjestelmät tuottavat enemmän sähköä, mutta ne vaativat myös suurempia investointeja.
  1. Sähkön hinnat: Tietyn alueen sähkön hinta vaikuttaa aurinkoenergialla saavutettaviin kustannussäästöihin. Kodissa, joissa sähkö on korkeampi, säästetään yleensä enemmän.

Johtopäätös

Yhteenvetona voidaan todeta, että aurinkoenergia on kannattava sijoitus. Sähkölaskujen pieneneminen, pitkän aikavälin kustannussäästöt ja ympäristöhyödyt tekevät aurinkoenergiasta kannattavan investoinnin. 

Jos olet kiinnostunut tutkimaan aurinkoenergia vaihtoehtoja kotiisi, ota meihin yhteyttä jo tänään saadaksesi lisätietoja siitä, kuinka voimme auttaa sinua siirtymään puhtaaseen, uusiutuvaan energiaan.